În 1971, Marie-Claire Chevalier avea 16 ani când a rămas însărcinată după ce a fost violată de un băiat cu doi ani mai mare decât ea în liceu. Tânăra i-a cerut mamei sale să o ajute să facă avort. Mama a apelat la un medic clandestin, dar fiica ei a suferit o hemoragie care a obligat-o să meargă la spital. Violatorul ei, arestat pentru că a furat o mașină, a decis să o denunțe împotriva propriei libertăți. Ea a fost acuzată direct, la fel ca alte patru femei, printre care și mama sa, deoarece în 1971 întreruperea voluntară a sarcinii era ilegală în Franța și se pedepsea cu închisoare de la șase luni la doi ani. Ea a fost apoi condamnată la procesul de la Bobigny și toate au fost apărate de avocata Gisèle Halimi.
Gisèle Halimi a făcut din acest proces și din Marie-Claire Chevalier un simbol politic pentru dreptul la avort. Cazul va marca pentru totdeauna istoria Franței și va simboliza un progres real pentru drepturile femeilor. Extrem de mediatizat, procesul urmărit îndeaproape de numeroase personalități s-a încheiat cu o victorie strălucită. Trei ani mai târziu, odată cu această hotărâre, lucrurile au început să se miște. Acest eveniment a contribuit la adoptarea legii Veil și la legalizarea avortului în Franța în 1975.
După ce a suferit foarte mult în urma acestui proces, ea a încercat să se sinucidă. Apoi, a ales să revină în anonimat, schimbându-și numele. La moartea sa, a primit omagii din partea președintelui Republicii, Emmanuel Macron, și a asociațiilor feministe.