KARLA BULOVEC MRAK a fost sculptor, pictor și scriitor sloven care a trăit în trei state succesive care au existat pe același teritoriu. Imperiul Austro-Ungar, Regatul Iugoslaviei și Republica Socialistă Federativă Iugoslavia. Karla a fost o persoană încăpățânată și rebelă, ceea ce i-a cauzat multe probleme și, indiferent de stat, a fost mereu marginalizată. Era bine educată, dar a decis să fie, nu profesoară, ci sculptoriță, ceea ce nu era în conformitate cu așteptările sociale. În 1917 a părăsit cușca micului oraș provincial Ljubljana și a plecat la München, Viena, Praga și Paris, unde s-a simțit relativ eliberată de lanțurile sociale. A participat la expoziții comune cu artiști sloveni și europeni celebri în diferite țări europene. Cu toate acestea, expozițiile sale independente au fost aspru criticate.
A fost privită cu dispreț pentru că a fost săracă în cea mai mare parte a vieții sale și nu s-a conformat normelor sociale. Cu toate acestea, textele actuale despre ea și despre opera sa încep cu “Karla Bulovec a fost căsătorită cu Ivan Mrak”. De asemenea, în Franța, tulburătoarea Simone de Beauvoir din punct de vedere social a fost adesea menționată ca fiind tovarășa lui Jean Paul Sartre, Karla nu a fost menționată cu numele. Soțul ei i-a acceptat alteritatea și a înțeles-o, dar el însuși era marginalizat din punct de vedere social, politic și profesional. Deși lupta pentru recunoaștere publică, Karla nu a îmbrățișat cauza femeilor. După cel de-al Doilea Război Mondial, noul guvern era suspicios față de artiștii pe care nu-i putea controla precum muncitorii industriali. “Boema socialistă”, din care făcea parte Karla, se afla la marginea societății.
Trecând peste convențiile sociale referitoare la bărbați și femei, Karla a fost aspru criticată și neînțeleasă pe tot parcursul vieții sale. Nu s-a scris și nu s-a produs nimic important despre ea, cu excepția unor articole științifice și a unui film intitulat Ivan și Karla.